Flora & Fauna Pyreneeën

Flora & Fauna Pyreneeën | Pyrénées Passions - Gîtes de Charmes

“Ontdek de rijke flora en fauna in de Pyreneeën op ontdekkingstocht door de bergen”

Afhankelijk van de hoogte waar je je als wandelaar begeeft ontdek je meer dan honderdvijftig endemen, planten die uitsluitend in de Pyreneeën voorkomen. Geniet o.a. van de prachtige typische Pyreneeënflora zoals de Turkse en Pyreneese lelie en de kortbladige gentiaan.

800m. tot 1.700m. Deze zone bestaat hoofdzakelijk uit bosssen of weilanden waar o.a. voorkomen dennenbomen, beukenbomen behangen met baard- en longenmossen, mannetjesvaren, gewone akelei, gele gentiaan, witte rapunzel, de brunel, Pyreneese lelie, Pyreneese valeriaan, duizendschoon, Pyreneese berenklauw, zilverdistel en gouddistel, slangenkruid, talloze orchideeënsoorten (o.a. mannetjesorchis en de welriekende nachtorchis).

1.700m. tot 2.300m. Het gebied van de bergweiden, direct boven de boomgrens: Pyreneese iris, witte affodil, alpenroos, bergkruisdistel en in kalkgebieden de Pyreneese drakenmuil, talloze soorten steenbreek die enkel groeien op kalkrotsen, de zeldzame Ramondia. Langs bergbeken en op vochtige plaatsen de monnikskap, vetblad, boterbloem, bieslook en dodenwaad.

In de alpiene zone met hier en daar nog sneeuwvelden in het hoogseizoen groeien uitsluitend kleine planten zoals het alpenklokje, de Pyreneese ranonkel, Alpenmargriet, alpenleeuwenbek, alpenpapaver, edelweiss en gletsjerranonkel.

“De Pyreneeën! Een walhalla voor de vogelaar

De grote variatie van vogels kent onder andere de sneeuwvink, rotskruiper, beflijster, alpenkauw en de rode wouw. In het hooggebergte komen veel aasgieren en vale gieren voor.

In de beboste gebieden leven o.a. ree, wild zwijn, vos, das, hermelijn, wilde kat, wild zwijn, moerflon en kleinere zoogdieren. Enkele bijzonderheden van de Pyreneese fauna zijn de genetkat, de lynx en de Pyreneese bruine beer. In 2005, met veel weerstand van de boeren, uitgezet in de Pyreneeën. In en rond het water leven o.a. de Pyreneese beeksalamander, regenboogforel, zalm, de otter en de Pyreneese desman. De vele soorten hagedissen, libellen, kevers, vlinders en sprinkhanen zullen niet, zonder glimpje ervan op te vangen, aan je voorbij gaan.

Fauna Pyreneeën | Pyrénées Passions - Gîtes de Charmes

error: Content is protected !!